Pantà de Sallente - pallarsllacs_cat

Go to content
Llacs Glacials > Vall Fosca > Vall del Flamisell
M E N Ú
GALERIA D'IMATGES

Pantà de Sallente

El Pantà de Sallente  és un embassament que pertany al riu Flamisell (conca del Noguera  Pallaresa), format per una presa situada en el municipi de la Torre de Capdella,  a la comarca del Pallars Jussà. La seva superfície és de 25,9 hectàrees  i el volum de l'aigua continguda és de 4,24 hectòmetres cúbics.

És un embassament que recull l'aigua provinent dels llacs de Capdella i, per tant, de l'Estany Gento i dels vint-i-dos sis llacs glacials interconnectats que hi ha en la capçalera del Flamisell.

Està  situat en el sector nord del terme municipal de La Torre de Cabdella,  del Pallars Jussà, i és fàcilment accessible, ja que des de Cabdella hi  ha tipus una pista asfaltada que és la continuació cap al nord de la  carretera L-503.

Sota l'embassament està la central hidroelèctrica de Sallente-Estany Gento, inaugurada  en 1985. Aquesta central hidroelèctrica situada a La Torre de Cabdella,  aprofita les aigües recollides per una gran xarxa de canals subterranis  construïda a principis del segle XX. Aquesta xarxa de canals  s'expandeix des dels llacs de Cubieso, Mariolo, Tort, Saburó, de Mar i altres més petits. La central de Sallente-Estany Gento, és reversible, és a dir, pot bombar l'aigua des del llac inferior de Sallente, fins al superior de Gento.

Es  pot seguir la ruta que coincideix amb el traçat de l'antic ferrocarril  utilitzat per al transport de materials i treballadors, començat a  construir en 1912, el qual unia les obres hidroelèctriques que la  societat Energia Elèctrica de Catalunya realitzava en l'Estany Gento (a 2.142 m) amb les de la cambra d'aigües de la central de Sallente-Estany Gento  (d'on salin les canonades que fan el salt d'aigua per a moure les  turbines) i l'estació de dalt del funicular de la central (2.136 m).


Font: Wiquipèdia
D I M E N S I O N S
Superfície (ha):
24,48
Perímetre (m):
2.156,3
Longitud (m):
690,3
Amplada (m):
411,8
Profunditat (m):
89,0
Medición: Institut Cartogràfic de Catalunya / CalcMaps.com
CLASSE i SITUACIÓ
Tipus Llac:Lago Glaciar
Altitud (m): 1.760,0
Població:
Capdella
Terme Municipal:
La Torre de Capdella
Comarca:
Pallars Jussà
Coord. Geogràfiques:
42.50363º N, 0.99046º E
Geologia:
Roques sedimentàries: Arenisca i Lutita
Pic/Zona Refª.:
  Solana de Fosser
CONCA HIDROGRÀFICA
Conca:
Segre - Ebre
Afluents:
  Estany   Gento - Estany de Fosser - Torrent de Sallente
Efluents:
  El   Flamisell
Recorregut:
la Noguera Pallaresa - Segre
PRESA HIDRÁULICA
Nom Presa:
Pantà de Sallente
Any de Construcció:
1985
Empresa Elèctrica:
Fuerzas Eléctricas de Cataluña
Simulador de dron
Teleférico Vall Fosca -
Estany Tort - Estany Morto

12,78 km

4:07 h

2.423 m

2.165 m

669 m
-671 m

08/09/2020

Moderat
MAPA DE SITUACIÓ I TRACK
Back to content