Estany de Dalt de la Gallina - pallarsllacs_cat

Vaya al Contenido
Llacs Glacials > Vall de Cardós > Vall de Tavascan
M E N Ú
GALERIA D'IMATGES
Estany de Dalt de La Gallina

L'Estany de Dalt de la Gallina, és un llac d'origen glacial que es troba  a 2.370 m d'altitud, en la capçalera de la 'Vall de Cardós' a la  comarca de Pallars Sobirà. La seva conca està orientada d'oest a est,  amb el 'Pic de la Gallina' (2.757 m) en l'oest i el 'Pic Major de la  Gallina' (2.727 m) al sud-oest i la 'Pic de Ventolau' (2.851 m), al sud-est, com a punts més alts.

És un llac amb una superfície de 2,21 hectàrees i 186 m de longitud.

El  conjunt dels llacs de la Gallina forma un excel·lent exemple d'estanys  en rosari. La conca està orientada de sud-oest a nord-est amb el  'Mont-roig' (2.847 m) i el 'Pic de Ventolau' al sud coronant la seva conca. El conjunt d'estanys està format per cinc estanys i diversos estanys i basses.

Els  llacs estan tots per sobre el límit del bosc. La vegetació de la conca  està constituïda principalment per 'gespets' o prats de Festuca eskia amb alguns prats de Carex curvula  en les parts més altes de la conca. Quant a la vegetació de plantes  aquàtiques, cap d'aquests estanys presenta, encara que per exemple  l'Inferior es troba a una altitud comparable a la de l'estany Mariola i  no hi ha massa diferències en la composició química de l'aigua. Són  també estanys ultres-oligotròfics, amb una concentració molt baixa de  nutrients.

Quant a la fauna d'amfibis, destaca la presència del tritó pirinenc (Calotriton asper) i la granota vermella (Granota temporària). Com l'Estany de Mariola, en cap dels llacs de la Gallina s'ha arribat a introduir mai peixos, i  són per tant tenen un elevat valor des del punt de vista de la  conservació del patrimoni natural.

L'estat ecològic dels llacs és  'Molt Bo' segons la classificació de la Directiva Marc de l'Aigua.  L'estat de conservació del conjunt d'estanys és excel·lent, a més estan inclosos dins del 'Parc Natural de l'Alt Pirineu', que ha de garantir que  segueixin en aquest estat.


Font: Wiquipèdia
D I M E N S I O N S
Superfície (ha):
   2,21
Perímetre (m):
  632,2
Longitud (m):
  185,6
Amplada (m):
  184,7
Mesura: Institut Cartogràfic de Catalunya / CalcMaps.com
CLASSE i SITUACIÓ
Tipus Llac:Llac Glacial
Altitud (m) :2.370,0
Població:
Tavascan
Terme Municipal:Lladorre
Comarca:Pallars Sobirà
Coord. Geogràfiques:
42.69975º N, 1.18412º E
Geologia:
Lutites i Gres
Pic/Zona  Refª.:
Circ de la Gallina
CONCA HIDROGRÀFICA
Conca:
Segre - Ebre
Afluents:
Estany Major de la Gallina
Efluents:
Estany Mitjà de la Gallina
Recorregut:
Torrent de la Roia de Mollàs - Riu de Tavascan - Riu de Lladorre - la Noguera de Cardós - la Noguera Pallaresa

Quanca - Estanys de la Gallina

20,14 km

7:50 h

2.379 m

1.390 m

1012 m
1.012 m

11/08/2017

Moderat
MAPA DE SITUACIÓ I TRACK
Regreso al contenido