Estany de Sant Maurici - pallarsllacs_cat

Vaya al Contenido
Llacs Glacials > Vall d'Espot > Sant Maurici
M E N Ú
GALERIA D'IMATGES
Estany de Sant Maurici

L'Estany de Sant Maurici és un llac situat a 1.912 m d'altitud, davant  la majestuosa muntanya de 'els Encantats' i el fons d'un circ d'origen  glacial, es troba en una cubeta de sobreexcavación glacial en una vall  glacial, originada per l'acumulació del gel procedent de les glaceres  laterals: Subenuix, Monestero, Portarró i Ratera-Amitges. És el llac més  emblemàtic del 'Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici',  prop de la població d'Espot, a la comarca del Pallars Sobirà, al  Pirineu de Lleida.

La seva conca està orientada d'oest a est, amb el  'Pic del Portarró' (2.734 m) a l'oest; el 'Pui Pla' (2.831 m.) al nord,  la 'Roca de l'Estany' (2.508 m) al sud i 'els Encantants' (2.749 m) al  sud-est.

Té una longitud al punt màxim de 1.120 m i una superfície  de 22,8 hectàrees i amb una profunditat de 25 m. és el més profund del  parc. Les roques on es troba estan bàsicament per roques sedimentàries  de Glacial rocoses.

Rep les aigües del 'Riu de Ratera' i del 'Riu  del Portarró' i de la 'Ribera de Subenuix', mentre que el seu emissari,  el 'Riu Escrita', drena la vall d'Espot fins a la Noguera Pallaresa,  aquest és el més conegut i important de la vall. Per les seves ribes  passa el GR 11 coincidint amb l'etapa núm. 6 de la travessia 'Carros de  *Foc' que arriba al refugi 'Ernest Mallafré'.

El llac està  represat per a augmentar la seva capacitat d'embassament. Una  canalització enterrada construïda per 'Hidroelèctrica de Catalunya,S.  a.' per a alimentar la Central hidroelèctrica de 'Sant Maurici'. que va  ser construïda per l'empresa 'Hidroelèctrica de Catalunya, SA', les  obres van trigar 30 mesos, finalitzant l'any 1955, prop d'Espot.  Actualment la central està en desús, encara que va ser reformada en  2010.

En aquest llac hi ha poblacions de truita comuna (Salmo  trutta) i barb roig (Phoxinus phoxinus), i en les zones menys profundes  es pot trobar granota vermella (Granota temporària).

Fonts: Viquipèdia - Comas Ballester, Jaume "Artistes del món hidroelèctric". El Portarró. Núm. 30
D I M E N S I O N S
Superfície (ha):
22,81
Perímetre (m):
2.760,7
Longitud (m):
1.120,0
Amplada (m):
346,0
Profunditat (m):
25,0
Mesura: Institut Cartogràfic de Catalunya / CalcMaps.com
CLASSE i SITUACIÓ
Tipus Llac:Llac Glacial i Embassament
Altitud (m):1.912,0
Població:
Espot
Terme Municipal:
Espot
Comarca:Pallars Sobirà
Coord. Geogràfiques:
42.58168º N, 1.00272º E
Geologia :
  Granit porfídic
Pic/Zona Refª.:
Monestero
CONCA HIDROGRÀFICA
Conca:
Segre - Ebre
Afluents:
   Riu de   Ratera - Riu del Portarró - Ribera de Subenuix
Efluents:
  Riu Escrita
Recorregut:
  Riu Escrita - La Noguera Pallaresa - Segre
PRESA HIDRÀULICA
Nom Presa:
  Presa de Sant Maurici
Any de Construcció:
1953
Empresa Elèctrica:Hidroelèctrica de Catalunya
Simulador de dron
  Prat de Pierró - Estany de Monestero-Estany de la Llastra - Estany de Lladres - Espot

22,7 km

6:57 h

2.724 m

1.324 m

1.370 m
-1.698 m

10/08/2016

Moderat
MAPA DE SITUACIÓ I TRACK
Regreso al contenido