Estany de Garrabea - pallarsllacs_cat

Go to content
Llacs Glacials > Valls d'Àneu > Vall d'Àrreu
M E N Ú
GALERIA D'IMATGES
Estany de Garrabea

L'Estany de Garrabea es troba a 2168 m d'altitud i forma part també de  la capçalera de la 'Vall d'Àrreu'. És un llac gran amb prop de 10,6 1  ha.de superfície i 33 metres de profunditat. Té una orientació d'oest a  est amb el 'Pic de Rosari' (2.608 m) al nord i el 'Cap del Muntanyó  d'Àrreu' (2.626 m) a l'oest coronant la conca. Es troba dins del 'Parc  Natural de l'Alt Pirineu' que garanteix la seva protecció. Pertany al  terme municipal d'Alt Àneu del Pallars Sobirà.

Està plenament situat  en el bosc, sent molt valuós, ja que són molt pocs els llacs situats  així. La vegetació dominant de la conca són els gespets (prats de  Festuca eskia), els neretars (matolls de Rhododendron ferrugineum) i  pinedes de pi negre (Pinus uncinata) amb neret. També hi ha prats  d'ussona (Festuka gautieri) encara que són poc abundants.

La vegetació aquàtica macrofítica és bastant rica, encara que no tant com en els llacs pròxims del Rosari i Muntanyó d'Àrreu.

En  aquest llac es pot trobar l'espargani (Sparganium angustifolium), el  ranuncle aquàtic (Ranunculus aquatilis), la subulària (subularia  aquàtica)
i les dues espècies de Isoetes, Isoetes lacustris i Isoetes echinospora.
La  fauna vertebrada està dominada per la truita comuna (Salmo trutta) que  va ser introduïda, i en les basses d'al voltant del llac, hi ha també la  granota roja (Granota temporària).

Té un valor similar als llacs  de Trescuro del 'Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici',  qualificats com a reserva integral.
L'estat ecològic és Bo, segons la  classificació de la Directiva Marc de l'Aigua. Fins al dia d'avui, no  ha sofert cap explotació hidroelèctrica.

La seva gran grandària i la proximitat a les pistes d'esquí fa que sigui un estany de risc per a extreure aigua. Com  hi ha molt pocs estanys grans, que no han sofert aquest tipus  d'alteracions,és molt important evitar el seu aprofitament i que  segueixi en el seu estat natural.

Font: Viquipèdia

D I M E N S I O N S
Superfície (ha):
10,61
Perímetre (m):
  1.552,3
Longitud (m):
447,0
Amplada (m):
424,0
Profunditat (m):
33,0
Mesura: Institut Cartogràfic de Catalunya / CalcMaps.com
CLASSE i SITUACIÓ
Tipus Llac:Llac Glacial
Altitud (m):2.168,0
Població:
Àrreu - Borén
Terme Municipal:
Alt Àneu
Comarca:Pallars Sobirà
Coord. Geogràfiques:
42.68362º N, 1.01428º E
Geologia :
Granodiorita biotítica
Pic/Zona Refª.:
Serrat de Gabarrea
CONCA HIDROGRÀFICA
Conca:
Segre - Ebre
Afluents:
Estanyoletes de Garrabea
Efluents:
   Estany del Rosari d'Arreu  
Recorregut:
    Riu d'Àrreu -  La Noguera Palleresa - Segre



Simulador de dron
 Bonaigua - Estany de Garrabea - Estany d'Airoto - Isil

15,9 km

4:59 h

2.398 m

1.160 m

995 m
-1.870 m

28/08/2012

Moderat
MAPA DE SITUACIÓ I TRACK
Back to content