Estany Inferior de la Gallina - pallarsllacs_cat

Vaya al Contenido
Llacs Glacials > Vall de Cardós > Vall de Tavascan
M E N Ú
GALERIA D'IMATGES
Estany Inferior de La Gallina

L'Estany Inferior de la Gallina, és un llac d'origen glacial que es  troba a 2.268 m d'altitud, en la capçalera de la 'Vall de Cardós' a la  comarca de Pallars Sobirà. La seva conca està orientada d'oest a est,  amb el 'Mont-roig' (2.864 m) a l'oest, 'Pic de la Gallina' (2.757 m) en  el sud-oest i el 'Pic de Ventolau' (2.851 m), al sud, com a punts més  alts.

És un llac amb una superfície de 4,79 hectàrees i 308 m de  longitud. Al costat d'aquest llac es troba el refugi lliure de Mont-roig  (Enric Pujol).

El conjunt dels llacs de la Gallina forma un  excel·lent exemple d'estanys en rosari. La conca està orientada de  sud-oest a nord-est amb el 'Mont-roig' (2847 m) i el 'Pic de Ventolau'  al sud coronant la seva conca. El conjunt de llacs està format per cinc  llacs i diversos estanys i basses.

Els llacs estan tots per sobre  el límit del bosc. La vegetació de la conca està constituïda  principalment per 'gespets' o prats de Festuca eskia amb  alguns prats de Carex curvula en les parts més altes de la conca. Quant  a la vegetació de plantes aquàtiques, cap d'aquests estanys presenta,  encara que per exemple l'Inferior es troba a una altitud comparable a la  de l'estany de Mariola i no hi ha massa diferències en la composició  química de l'aigua. Són també estanys ultres-oligotròfics, amb una  concentració molt baixa de nutrients.

Quant a la fauna d'amfibis,  destaca la presència del tritó pirinenc (*Calotriton asper) i la granota  vermella (Granota temporària). Com l'Estany de Mariola, en cap dels  llacs de la Gallina s'ha arribat a introduir mai peixos, i són per tant  tenen un elevat valor des del punt de vista de la conservació del  patrimoni natural.

L'estat ecològic dels llacs és 'Molt Bo' segons  la classificació de la Directiva Marc de l'Aigua. L'estat de  conservació del conjunt d'estanys és excel·lent, a més estan inclosos  dins del 'Parc Natural de l'Alt Pirineu', que ha de garantir que  segueixin en aquest estat.

Font: Wiquipèdia
D I M E N S I O N S
Superfície (ha):
4,79  
Perímetre (m):
1.120,4  
Longitud (m):
308,8   
Amplada (m):
240,9
Mesura: Institut Cartogràfic de Catalunya / CalcMaps.com
CLASSE i SITUACIÓ
Tipus Llac:Llac Glacial
Altitud (m):2.268,0  
Població:
Tavascan
Terme Municipal:Lladorre
Comarca:Pallars Sobirà
Coord. Geogràfiques:
42.69546º N, 1.18296º E
Geología:
Lutites i Gres
Pic/Zona  Refª.:
Circ de la Gallina
CONCA HIDROGRÀFICA
Conca:
Segre - Ebre
Afluents:
Estany Mitjà de la Gallina
Efluents:
Estany de Llavera
Recorregut:
Torrent de la Roia de Mollàs - Riu de Tavascan - Riu de Lladorre - la Noguera de Cardós - la Noguera Pallaresa

Quanca - Estanys de la Gallina

20,14 km

7:50 h

2.379 m

1.390 m

1012 m
-1.012 m

11/08/2017

Moderat
MAPA DE SITUACIÓ I TRACK
Regreso al contenido