Estany Mitjà de la Gallina - pallarsllacs_cat

Go to content
Llacs Glacials > Vall de Cardós > Vall de Tavascan
M E N Ú
GALERIA D'IMATGES
Estany Mitja de la Gallina / Estanys de Sens

L'Estany Mitja de la Gallina, és un llac d'origen glacial que es troba  a 2.342 m d'altitud, en la capçalera de la 'Vall de Cardós' a la  comarca de Pallars Sobirà. La seva conca està orientada d'oest a est,  amb el 'Mont-roig' (2.864 m) al nord-oest, el 'Pic de la Gallina' (2.757  m) en l'oest i el 'Pic de Ventolau' (2.851 m), al sud, com a punts més  alts.

És un llac amb una superfície de 0,99 hectàrees i 159 m de longitud.
El  conjunt dels llacs de la Gallina forma un excel·lent exemple de llacs  en rosari (formació en paternóster). La conca està orientada de sud-oest  a nord-est amb el 'Mont-roig' (2.847 m) i el 'Pic de Ventolau' al sud  coronant la seva conca. El conjunt de llacs està format per cinc llacs i  diversos estanys i basses.

Els llacs estan tots per sobre el  límit del bosc. La vegetació de la conca està constituïda principalment  per 'gespets' o prats de Festuca eskia amb alguns prats de Carex curvula  en les parts més altes de la conca. Quant a la vegetació de plantes  aquàtiques, cap d'aquests estanys presenta, encara que per exemple  l'Inferior es troba a una altitud comparable a la de l'estany *Mariola i  no hi ha massa diferències en la composició química de l'aigua. Són  també estanys ultres-oligotròfics, amb una concentració molt baixa de  nutrients.

Quant a la fauna d'amfibis, destaca la presència del  tritó pirinenc (Calotriton asper) i la granota vermella (Granota  temporària). Com l'Estany de Mariola', en cap dels llacs de la Gallina  s'ha arribat a introduir mai peixos, i són per tant tenen un elevat  valor des del punt de vista de la conservació del patrimoni natural.

L'estat  ecològic dels llacs és 'Molt Bo' segons la classificació de la  Directiva Marc de l'Aigua. L'estat de conservació del conjunt d'estanys  és excel·lent, a més estan inclosos dins del 'Parc Natural de l'Alt  Pirineu', que ha de garantir que segueixin en aquest estat.

Font: Wiquipèdia
D I M E N S I O N S
Superfície (ha):
0,99
Perímetre (m):
422,4
Longitud (m):
158,8
Amplada (m):
104,3
Mesura: Institut Cartogràfic de Catalunya / CalcMaps.com
CLASSE i SITUACIÓ
Tipus Llac:Llac Glacial
Altitud (m):2.342,0
Població:
Tavascan
Terme Municipal:Lladorre
Comarca:Pallars Sobirà
Coord. Geogràfiques:
42.70127º N, 1.18567º E
Geologia:
Lutites i Gres
Pic/Zona  Refª.:
Circ de la Gallina
CONCA HIDROGRÀFICA
Conca:
Segre - Ebre
Afluents:
Estany de Dalt de la Gallina
Efluents:
Estany Inferior de la Gallina
Recorregut:
Torrent de la Roia de Mollàs - Riu de Tavascan - Riu de Lladorre - la Noguera de Cardós - la Noguera Pallaresa

Quanca - Estanys de la Gallina

20,14 km

7:50 h

2.379 m

1.390 m

1012 m
-1.012 m

11/08/2017

Moderat
MAPA DE SITUACIÓ I TRACK
Back to content