Estany Gento - pallarsllacs_cat

Go to content
Llacs Glacials > Vall Fosca > Vall del Flamisell
M E N Ú
GALERIA D'IMATGES
Estany Gento

L'estany Gento  és un llac d'origen glacial que es troba a 2.142 m d'altitud, en la  capçalera de la Vall Fosca, al Pallars Jussà, en el nord-est del poble  de Capdella, en el terme municipal de la Torre de Capdella. El nom 'Gento' ve de l'occità i català antic 'gent', 'genta', 'gentil, bonic', amb la forma acabada en -O del precatalá pallarés.

És  un dels llacs del circ lacustre de 'els Jous'. El situat a menys altura  de tots ells. Ocupa el centre d'una perfecta cubeta glacial, excavada  sobre roca granítica, que presenta la clàssica forma d'amfiteatre. Els  vessants que ho tanquen pel nord i nord-oest són les del sòcol que  sustenta les cubetes lacustres superiors i tenen les roques polides pel  pas de pretèrites glaceres. La 'Pala Pedregosa de Llessui' la presideix i  tanca per l'est, mentre que un contrafort que es desprèn de la Pala, el  'Serrat del Bony de Cornera' l'envolta pel sud-est i mostra un tipus  d'erosió més enèrgica que el vessant oposada, amb abundància de talús.

L'amfiteatre  s'obre del tot cap al sud-oest i només un petit regruix rocós de no més  de 30 metres d'altura el tanca en part formant el llindar de la cubeta  glacial. Aquest regruix queda interromput cap a llevant per la sortida  d'aigües de l'estany on en 1914 es va construir una presa de 199 metres  de longitud i 20 d'altura màxima destinada a augmentar la seva  primigènia capacitat. Sota ella s'inicia el 'Torrent d'Estany Gento' que immediatament es despenja per la muralla del circ de Sallente i desguassa en l'embassament de Sallente, 370 metres més a baix.

Té  una longitud de 812 metres de llarg per 440 d'ample. Té forma  trapezoidal. La seva superfície és de 24,3 ha, amb una cabuda de 3,24  Hm³. És un perfecte exemple de cubeta glacial penjada sobre la vall  subsidiària.

Dins del complex hidroelèctric de Cabdella, Estany Gento  té una especial rellevància: és el receptor dels recursos hídrics de  tots els llacs de la conca lacustre de la capçalera del Flamisell, amb  excepció de l'estany Tapat. Un canal subterrani que té inici en l'estany  Fosser agafa les aigües d'aquest llac (al qual prèviament han arribat,  procedents dels circs de la Coma de Mitjà i de Cogomella, a través d'una  altra galeria subterrània), i després recollir els cabals del 'Torrent  de Sallente' i del circ Tort-Morto, les aboca en l'estany Gento, molt prop del telefèric, formant una bella i, habitualment, cabalosa cascada.

També a través d'un canal subterrani aboquen a l'Estany Gento les aigües de l'estany Mar i l'estany de Colomina. Les de l'estany Frescau', quan està totalment ple, vessen pel sobreeixidor de la seva presa i baixen cap a l'estany Gento recorrent un dret barranc al peu de la 'Pala Pedregosa'. I per a  aprofitar tots els recursos a l'abast, fins i tot es desvia cap a  l'estany, mitjançant un petit canal a cel obert, el cabal del barranc de  la 'Coma d'Espòs', al sud del llac.

De l'estany Gento  surt un canal de conducció cobert de 5 km, amb un desnivell de només de  6 metres, que porta les aigües fins a la cambra d'aigües de la Central  hidroelèctrica de Capdella, que aprofita el salt de 836 metres.

Tot aquest sistema es va projectar en 1911 i en 1914 ja estava en funcionament.

En 1985 es va inaugurar la central hidroelèctrica 'estany Gento-Sallente', amb una potència de 415 MW, que és la primera central reversible, o de bombament pur -i la més potent de totes les hidràulicas-, dels Paises Catalans. La central, així com tot el sistema de canonades forçades, túnels de presa i sortida d'aigües, etc., és subterrània, excavada en la roca. Es va construir la presa del 'Pantà de Sallente' que és l'embassament inferior del sistema reversible. L'Estany Gento és el superior. Al començament de les obres es va instal·lar el telefèric de Sallente-Estany Gento, capaç de portar fins a 25.000 kg, per a pujar els materials.

Amb aquesta nova funció, el nivell de l'aigua embassada en l'estany Gento  té constants fluctuacions. Disminueix quan la central turbina i  produeix electricitat i puja quan les mateixes turbines bomben l'aigua i  la retornen a l'embassament superior.

En les centrals de  bombament és convenient per a una òptima utilització que els dos  dipòsits tinguin una cabuda similar. En el cas de l'Estany Gento - Sallente,  els embassaments tenen una cabuda de 3 Hm³ i 5 Hm³, respectivament. Amb  la finalitat d'igualar-los ha projectat un recreixement de la presa de  l'Estany Gento amb uns 8 metres més i, aprofitant el desnivell més gran, disposar una minicentral de 980 KW en la captació d'aigües de Capdella.

Al costat de l'estació superior del telefèric de l'estany Gento, sobre un promontori en el llindar del llac, hi ha un alberg gestionat, com el telefèric, durant els mesos Julio-Septiembre,  pel Patronat Municipal de Turisme de la 'Vall Fosca'. En l'edifici hi  ha un punt d'informació del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de  Sant Maurici, ja que el lloc és considerat com l'entrada sud del parc.  També s'ha disposat un refugi lliure, obert tot l'any, a la disposició  dels excursionistes.

Molt a prop hi ha una estació meteorològica (estany de Saburó)  on en 1956 es va donar la temperatura més baixa mai registrada en la  història d'Espanya segons l'Agència Estatal de Meteorologia, amb -32,0°.

Font: Wiquipèdia
D I M E N S I O N S
Superfície (ha):
24,35
Perímetre (m):
2.403,0
Longitud (m):
812,0
Amplada (m):
440,0
Profunditat (m):
15,0
Mesura: Institud Cartogràfic de Catalunya / CalcMaps.com
CLASSE i SITUACIÓ
Tipus Llac:Lago Glaciar
Altitud (m):  2.142,0
Població:
Capdella
Terme Municipal:
La Torre de Capdella
Comarca:
Pallars Jussà
Coord. Geogràfiques:
42.51055º N, 1.00293º E
Geologia:
Granits porfírics
Pic/Zona Refª.:
els Jous
CONCA HIDROGRÀFICA
Cuenca Hidráulica:
La Noguera Pallaresa - Segre
Afluentes:
Estany Colomina - Estany Fosser - Estany Frescau - Barranc de la Coma d'Espòs
Efluentes:
Pantà de Sallente
Recorrido (rios):
Torrent d'Estany Gento - el Flamisell - la Noguera Pallaresa - Segre
PRESA HIDRÁULICA
Nombre Presa:
Estany Gento
Año de Construcción:
1911-1014
Empresa Eléctrica:
Energía Eléctrica de Cataluña
Simulador de dron
 Coll del Triadó -
Estany Gento-Estany de Colomina
Estany de Mar

20,96 km

6:32 h

2.475 m

2.082 m

516 m
-516 m

25/08/2020

Moderat
MAPA DE SITUACIÓ I TRACK
Back to content