Estany de Filià - pallarsllacs_cat

Go to content
Llacs Glacials > Vall Fosca > Vall de Filià
M E N Ú
GALERIA D'IMATGES
Estany de Filià

L'Estany de Filià és un llac d'origen glacial que es troba a 2.132 m  d'altitud, en la capçalera de la Vall Fosca, al Pallars Jussà, al  sud-oest del poble de Capdella, en el terme municipal de la Torre de  Capdella. És un dels pocs llacs de muntanya del terme que no es troba en  una zona lacustre extensa. Aquest llac està aïllat, en els vessants  nord-orientals del 'Pic de Filià / Tossal de Paiasso' (2.772 m).

L'Estany  de Filià és el llac més meridional dels Pirineus, en la capçalera de la  Noguera Pallaresa. És un estany petit i bastant succint (1,72 ha de  superfície i 5.5 m de profunditat). La seva conca està orientada de sur a  nord amb el 'Tossal de Calma' (2.621 m) com a punt més alt.

La  conca està recoberta amb vegetació en poc més de la meitat de la seva  superfície. La vegetació dominant són els gespets (prats de Festuca  eskia), encara que també hi ha 'neretars' (matolls de Rhododendron  ferrugineum) i prats de 'pèl caní (Nardus stricta), de F. airoides, de  F. yvesii, F. nigrescens, Trifolium thalii i Ranunculus gouanii, de  Kobresia myosuroides. Al voltant del llac hi ha interessants torberes de  Carex fusca. L'estany és oligotròfic i ric amb fanerògames aquàtiques.  Es troba el espargani (Sparganium angustifolium), el ranuncle aquàtic  (Ranunculus aquatilis), i de Myriophyllum alterniflorum. Cal ressaltar,  que a causa de la duresa més elevada de l'aigua, en lloc de les caràceas  del gènere Nitella, habituals en els llacs de muntanya, és present una  espècie de Chara, pròpia d'ambients amb més carbonats en l'aigua.
Quant  a la fauna, s'ha introduït la truita comuna (Salmo trutta) i el barb  roig (Phoxinus phoxinus), i en les zones més succintes del llac es troba  la granota roja (Granota temporària).

L'estat ecològic és 'Bo'  segons la classificació de la Directiva Marc de l'Aigua. Es troba  protegida dins del PEIN de Filià, encara que no ha quedat finalment  inclòs dins de la Xarxa Natura 2000.

Font: Wiquipedia
D I M E N S I O N S
Superfície (ha):
1,72
Perímetre (m):
614,1
Longitud (m):
243,9
Amplada (m):
133,1
Mesura: Institut Cartogràfic de Catalunya / CalcMaps.com
CLASSE i SITUACIÓ
Tipus Llac:Llac Glacial
Altitud (m):2.132,0
Població:
Capdella
Terme Municipal:
La Torre de Capdella
Comarca:
Pallars Jussà
Coord. Geogràfiques:
42.45039º N, 0.95214º E
Geologia:
 Pissarres amb intercalacions de calcàries
Pic/Zona Refª.:
   Tossal de la Costa  
CONCA HIDROGRÀFICA
Conca:
Segre - Ebre
Afluents:
Barranc de la Coma de l'Estany
Efluents:
Barranc de la Coma de l'Estany
Recorregut:
Riu de Filià - Riu de Riqüerna - el Flamisell - la Noguera Pallaresa - Segre

Simulador de dron
Capdella-Estany de Filià

15,97 km

4:37 h

2.154 m

1.312 m

850 m
-972 m

12/08/2016

Moderat
MAPA DE SITUACIÓ I TRACK
Back to content