Estany de Romedo de Dalt - pallarsllacs_cat

Vaya al Contenido
Llacs Glacials > Vall de Cardós > Vall de Lladore
M E N Ú
GALERIA D'IMATGES

Estany de Romedo de Dalt

L'Estany de Romedo de Dalt,  és un llac d'origen glacial que es troba a 2.108 m d'altitud, en la  capçalera de la 'Vall de Cardós' a la comarca de Pallars Sobirà, al  sud-est del 'Pic de Punturri' (2.510 m), i al nord del 'Pic de Llurri' (2.338 m).

És un llac amb una superfície de 12,29 Ha i una longitud de 477 m. El seu desguàs dóna lloc al ríu de Romedo, que desemboca en l'Estany de Romedo de Baix.


Es troba en la conca dels estanys de Romedo de 156 ha i està orientada de nord a sud amb el Pic de Turguilla (2521 m) i el de Tres Comptes (2671 m) a la cara nord.

La vegetació de la conca consta majoritàriament de gespets (prats de 'Festuca eskia') i també neretars, matollars de 'Rhododendron ferrugineum'.

A pesar que es troben en una conca granodiorítica, sembla que en aquest cas la roca és més resistent a la meteorització química, i dona una aigua extraordinàriament poc mineralitzada. Això fa que tinguin una flora algal molt particular, i una vegetació submergida amb un element que no trobem en altres llacs dels Pirineus, es tracta d'una espècie d'esfagne (Sphagnum denticulatum).

Aquest llac juntament amb el Senó és un dels pocs llacs del Pirineu català amb una població reproductora de Truita de Font (Salvelinus fontinalis). Tenen poblacions de granota vermella (Granota temporària) i en les basses del voltant es troben també poblacions estables de tritó palmat (Lissotriton helveticus).

En aquest moment es troba englobat dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu. El seu estat ecològic és 'Molt Bo' segons la classificació de la Directiva Marc de l'aigua. A pesar que aquests llacs estan molt ben conservats, són veïns de llacs en explotació hidroelèctrica (Certascan, Romedo de Baix), de manera que hi ha una pista d'accés fins bé a prop, i això els fa susceptibles de futurs plans d'ampliació de les explotacions, o altres alternatives per la facilitat d'accés.

Font: Wiquipèdia
D I M E N S I O N S
Superfície (ha):
12,29
Perímetre (m):
2.234,2
Longitud (m):
477,0
Amplada (m):
370,0
Mesura: Institut Cartogràfic de Catalunya / CalcMaps.com
CLASSE i SITUACIÓ
Tipus Llac:Llac Glacial
Altitud (m):2.108,0
Població:
Tavascan
Terme Municipal:Lladorre
Comarca:Pallars Sobirà
Coord. Geogràfiques:
42.70473º N, 1.32374º E
Geologia:
Granodiorita biotiticohomblèndica
Pic/Zona  Refª.:
Serra de LLurri
CONCA HIDROGRÀFICA
Conca:
Segre - Ebre
Afluents:
Estany de Senó
Efluents:
Estany de Romedo de Baix
Recorregut:
Riu de Romedo - La Noguera de Lladorre - Riu de Lladorre - La Noguera de Cardós   -La Noguera Pallaresa

 
Presa de Montalto - Romedo de Baix - Colatx - Senó

17,0 km

5:42 h

2.287 m

1.426 m

1.097 m
-1.100 m

24/08/2021

Difícil
MAPA DE SITUACIÓ I TRACK
Regreso al contenido