Estany de Gerber - pallarsllacs_cat

Vaya al Contenido
Llacs Glacials > Valls d'Àneu > Vall de Gerber
M E N Ú
GALERIA D'IMATGES
Estany de Gerber

L'Estany de Gerber és un llac d'origen glacial en la capçalera de la vall d'Àneu. És un dels pocs llacs grans (14,4 ha de superfície) no alterats per l'obra hidràulica i un dels més profunds (63 m). La conca orientada cap al nord-est té el cim dels 'Pics de Bassiero' (2.887 m) com a punt més alt. Té una longitud de 517 m i es troba a una altitud de 2.165 m.

La vegetació de la conca està formada per gespets (prats de Festuca eskia), encara que també són abundants els prats de 'Carex curvula' i les pinedes de pi negre (Pinus uncinata) amb neret (Rhododendron ferrugineum). És un estany molt oligotròfic, i tot i la seva poca altitud no hi ha cap espècie de planta aquàtica.

La fauna de l'estany conté dues espècies de peixos introduïdes, la truita comuna (Salmo trutta) i el barb roig (Phoxinus phoxinus), i en els estanys de la conca hi ha granota roja (Granota temporària). Quant als crustacis, és dels pocs llacs amb dues espècies de copèpodes calanoids (Diaptomus cyaneus i Eudiaptomus vulgaris) fet només present a alguns estanys grans i algun altre cas excepcional.

L'estat ecològic és Bo segons la classificació de la Directiva Marc de l'Aigua. Està actualment inclòs dintre del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El seu estat de conservació és bo. Degut a ser un estany gran que es troba clarament per sota el límit del bosc i, que ha sobreviscut a l'aprofitament massiu de l'obra hidràulica, resulta molt singular i caldria fer tot el possible perquè segueixi així en el futur.


Font: Viquipèdia
D I M E N S I O N S
Superfície (ha):
14,40
Perímetre (m):
1605,72
Longitud (m):
517,0
Amplada (m):
455,0
Profunditat (m):
63,0
Mesura: Institut Cartogràfic de Catalunya / CalcMaps.com
CLASSE i SITUACIÓ
Tipus Llac:Llac Glacial
Altitud (m):2.165,0
Població:
La Bonaigua de Baix
Terme Municipal:
Alt Àneu
Comarca:Pallars Sobirà
Coord. Geogràfiques:
42.62932º N, 0.99338º E
Geologia:
Granits i granodiorites
Pic/Zona Refª.:
Serós
CONCA HIDROGRÀFICA
Conca:
Segre - Ebre
Afluents:
Estany Negre de Baix - Estany Llong
Efluents:
Estanyet de Gerber de Baix
Recorregut:
Riu de la Bonaigua - La Noguera Palleresa - Segre  La Peülla - Vall de Gerber

11,26 km

6:06 h

2.482 m

1.905 m

670 m
-668 m

23/08/2019

Moderat
MAPA DE SITUACIÓ I TRACK
Regreso al contenido