Estany del Diable - pallarsllacs_cat

Vaya al Contenido
Llacs Glacials > Vall de Cardós > Vall de Tavascan
M E N Ú
GALERIA D'IMATGES
Estany del Diable

L'Estany del Diable és un llac d'origen glacial que es troba a 2.324 m d'altitud, en la capçalera de la 'Vall de Cardós', al Pallars Sobirà, en el nord-est del poble de Tavascan, en el terme municipal de Lladorre.

La seva conca està situada entre el 'Pic de la Coma de Forn' (2.683 m), al nord-oest, 'Campirme' (2.633 m), al sud, i el 'Montforcado' (2.634 m) a l'oest.

És un llac petit amb una superfície de 0,18 hectàrees i una longitud de 53 m, rep les aigües de la muntanya i les aboca en l'Estany de Mascarida'.

Hi ha una antiga llegenda sobre aquest llac. "Un any, a principis d'estiu, quan ja s'havia retirat la neu que cobria el petit Estany del Diable, un pastor de Gavàs que pasturava el ramat va veure sortir del llac un carner gran i fosc amb retorçades banyes, que de sobte i amb quatre cops de cua, va prenyar a totes les ovelles i va desaparèixer de nou en les aigües. Les ovelles, després de cinc mesos, van parir uns xais negres com el carbó que creixien grossos i lluents. A l'any següent, quan es va retirar de nou la neu, el pastor va pujar novament o la muntanya amb les ovelles i els xais. Un dia que pasturaven prop del llac, van veure sortir de les seves aigües a l'aterridor carner negre que anomenava als seus fills amb uns bels eixordadors. Els xais van córrer espaordits cap al llac, i un o un van desaparèixer en les seves aigües darrere del seu pare. A partir de llavors, els pastors de la zona van creure que el carner era el mateix diable i que en el fons del llac estava la port de l'infern. Per això se'n va dir Estany del Diable".(Lagos del Parc Natural del Alt Pirineu. Yvette Delgado Perera. Edit. Alpina)

Aquest llac es troba sota la protecció del 'Parc Natural de l'Alt Pirineu'.
D I M E N S I O N S
Superfície (ha):
0,18
Perímetre (m):
161,0
Longitud (m):
53,4
Amplada (m):
47,9
Mesura: Institut Cartogràfic de Catalunya / CalcMaps.com
CLASSE i SITUACIÓ
Tipus Llac:Llac Glacial
Altitud (m):2.324,0
Població:
Gavàs
Terme Municipal:
La Guingueta d'Àneu
Comarca:Pallars Sobirà
Coord. Geogràfiques:
42.66815º N, 1.19449º E
Geologia:
Dipòsits Periglacials. Lutites
Pic/Zona  Refª.:
  Coma del Forn
CONCA HIDROGRÀFICA
Conca:
Segre - Ebre
Afluents:---
Efluents:
Estany de Mascarida
Recorregut:
Torrent de Mascarida - Torrent de Mascaró - Riu de Tavascan - Riu de Lladorre - la Noguera de Cardós - la Noguera Pallaresa

Refugi de la Pleta del Prat-Estany de Mascarida - Coma del Forn

8,7 km

4:20 h

2.607 m

1.706 m

1.032 m
-1.042 m

12/08/2013

Moderado
MAPA DE SITUACIÓ I TRACK
Regreso al contenido